Liefde, stem, geduld en karakter

Zijn de eerste en vooral belangrijkste tools die ik in mijn ’toolbox’ heb als het gaat om trainen en werken met Faye. Ik kan de duurste riemen, het meest gewaardeerde eten en het best geteste speelgoed nemen, maar als ik er niet met de juiste houding in stap kan ik het vergeten. Echter, naast die houding is er een heleboel wat mijn leven of dat van Faye (of vooral ons allebei) een stuk makkelijker, beter, fijner of leuker kan maken. En wat ik daar allemaal precies voor gebruik vind je op deze pagina terug.

Tuigage / uitrusting

Dit is meestal een van de eerste categorieën waar je aan denkt als je nadenkt over wat er nodig is voor je hond. Voornamelijk de riemen/halsbanden/tuigen komen dan als eerste in je op. Maar er is nog een heleboel meer wat bij mij onder de ‘hondenuitzet’ valt. Deels omdat het gewoon enorm nodig is, deels omdat het praktisch is en dan nog een deel omdat shoppen met en voor je hond gewoon leuk is.

Dat enorm nodige deel is voor mij een vaste lijst van spullen die ik voor al mijn honden heb gewoon omdat ik niet zonder kan, wat dat allemaal is, waarom en waar je het kan vinden vind je hieronder terug.

Als het gaat om riemen is er voor mij een simpele waarheid: één is altijd genoeg en één is nooit genoeg. Om dat wat nader uit te leggen; je moet je hond hier in Nederland aan kunnen lijnen met wat voor lijn je dat doet maakt niet uit, als ze maar vast zitten. Echter, in verschillende situaties zijn verschillende riemen wel praktisch. Zo is in de winkel een korte riem / lijn van toegevoegde waarde en is buiten als ze lekker mag rondstruinen een flexilijn een stuk leuker. Wat ik in ieder geval altijd paraat heb:

 • Een 3m flexilijn aan de rolstoel (geen idee welk merk)
 • Een 5m flexilijn voor ‘gewoon’ uitlaten (ooit bij de Lidl gekocht).
 • Een zogenaamde trainingslijn die op verschillende manieren te stellen is (vele jaren oud, oorsprong onbekend)
 • Een 50cm lijn als ze kort aan de rolstoel moet (zelf gemaakt met touw van paracord)
 • Een 100cm lijn als ze kort mee moet (truelove)
 • Een 10m lijn, die heb ik inmiddels niet meer nodig maar is erg handig bij ongewenst gedrag, jagen, leren loslopen etc. (action)

Voor halsbanden en tuigen geld een beetje hetzelfde als voor riemen, een is genoeg en een is nooit genoeg…. Zolang ze vast zitten zit je wettelijk gezien wel snor, maar verschillende halsbanden kunnen zinvol zijn op verschillende manieren.

 • Standaard halsband, voor uitlaten, wandelingen of als ze even snel mee gaat.
  Faye heeft momenteel een EzyDog Neo Classic halsband.
 • Halti headcollar, die gebruik ik niet vaak maar heb ‘m soms nodig. Faye is 40+ kilo, ik heb (h)EDS, als ze enthousiast is en een flinke sprong maakt moet ik haar loslaten of er voor kiezen welke gewrichten er op dat moment uit de kom gaan. Of op een slechte dag heb ik van de kleinste rukjes al pijn. Uiteraard is training hier heel belangrijk bij, ik train haar dagelijks op meelopen en niet trekken wat ze erg goed doet. Maar ook Faye heeft zo haar dagen, helemaal nu ze loops is én vol aan het puberen, dan is die wegvliegende vogel echt té interessant. Om mezelf en Faye te beschermen krijgt ze op zulke momenten een halti om náást haar gewone halsband of tuig, als extra met een extra lijn.
 • Werktuig, hoe kan het ook anders, Faye moet goed herkend kunnen worden als assistentiehond. Daarnaast heeft het tuig een extra functie, het vertelt Faye namelijk wanneer ze aan het werk is en wanneer ze vrij is. Om is werken, geen tuig om is ‘vrij’.
  Faye draagt momenteel het Explore Harness van Rogz for Dogz
 • Vrijheidstuig met rugzakken, zeker naast de rolstoel heb ik mijn hond liever aan een tuig vast dan aan een halsband. Maar ze is niet elke keer als we naar buiten gaan met de rolstoel aan het werk, ze draagt dan haar vrije-tijdstuig. Naast dat dit tuig voor vrije tijd is kunnen er ook rugzakken aan. Nu is ze daar nog te jong voor, maar zeker in de toekomst zijn rugzakken een ideale oplossing voor veel situaties.
  Faye draagt de Trail Pack van Hurtta.

Misschien een categorie waar je niet snel aan denkt, maar een categorie die voor mij wel het belangrijkste is! Elk ras en zelfs binnen rassen elke hond voor zich heeft voorkeuren en word voor andere dingen ingezet. In mijn geval heb ik een echte werkhond, Faye kan niet even op schoot (zie je me gaan?) en loopt dus erg veel. Daarnaast gaat ze overal mee naartoe, ook met 30 graden of -10 (al proberen we dat uiteraard te beperken) regen of sneeuw, welk weer het dan ook is. Ik moet haar dus waar nodig kunnen beschermen om er voor te zorgen dat ze in optimale conditie blijft.

 • Badjas! Ja echt, ik kan niet zonder met Faye! Faye is een waterrat, ze zwemt waar ze kan en plonst zonder pardon zo overal het water in. Resultaat? Zeiknatte hond, niet een beetje, maar enorm. En ook als het regent of flink nat is op straat neemt zo’n hondenvacht enorm veel water op. Een goede badjas die haar helemaal bedekt (behalve kop en poten) is daarbij echt heilig. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn huishoudelijke hulp 😉
 • Swampcooler van Ruffwear. Ook dit ding is me heilig. Deze zorgt er voor dat Faye hoogzomer ook gewoon mee kan zonder oververhit te raken. Met dit koelvest om kan ze bij 20-25 graden ook gewoon lekker de hele dag mee op pad zonder problemen te krijgen.

Training: wat gebruik ik?

“Lorem ipsum dolor sit amet, gewijd adipicing Elit, sed do eiusmod Tempor incididunt UT Labore et Dolore Magna aliqua. UT enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea Commodore consequat. DUIS aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur Sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. ”

Speeltijd: we hebben meer speelgoed nodig!

Althans, als het aan Faye ligt is er nooit genoeg!