Pups groeien, en hoe groter je gekozen ras, hoe sneller ze groeien. Een Oud Duitse herder zit aan het grote uiteinde van het spectrum. (Let wel, niet op de enorme schaal, die titel gaat naar andere rassen). En Faye ziet eruit alsof ze pokon heeft gekregen. Moeder is ongeveer 35 kg en vader rond 40kg. En ik wilde een herder, een vrouwtje, een die Faye wordt genoemd en ik vroeg ook om een heule grote… I like big dogs and I cannot lie! Dus voor nu is Faye volgens de groeischaal richting de 45kg aan het groeien.

Misschien minder voeren?
Nee… Ze is een paar weken lang te dun geweest. We hebben een aantal problemen gehad met een blaasontsteking en juveniele vaginitis (lang verhaal kort ze heeft nu een zeer mooi bijgeknipte en dagelijks ingesmeerde doos). Maar dat kwam samen met een eindtotaal van 3 weken antibiotica. En op haar leeftijd is dat een dingetje. En niet te vergeten de koorts en het niet lekker voelen dat daar bij komt.

Voor en na 
Zoals je kan zien op de foto’s is er een enorm hoogteverschil (de deurknop is rond een meter hoog) maar qua schouderbreedte is ze net zo dun als ze 12 weken geleden was. Natuurlijk is het een pup en hoogte en lengte is het belangrijkste ding dat ze nu aan hun lichaam toevoegen, maar ik moet voorzichtig zijn met haar gewicht. En (ernstige) ziekte is de reden dat ik liever een pup heb die wat molliger is (natuurlijk nooit overgewicht). En op dit moment zit Faye meer aan de ondergewicht kant. Dus voor diegenen die geïnteresseerd zijn, ze eet maar liefst 1250gram vlees per dag. Ter referentie, als ik de richtlijnen zou volgen, zou ze 980gram per dag moeten eten. Na ongeveer 4 maanden oud begin je geleidelijk te dalen naar 40gram per kilo, in plaats van 50. Faye zit nog steeds op 50 (en een beetje meer) per dag. Gelukkig voer ik mijn dieren op het zicht, wat betekent dat ik blijf letten op hoe ze er uitzien en voelen, en bepaal aan de hand daarvan of ze meer, minder of gewoon hetzelfde nodig hebben.

Doe de puppyloop!
Dus, al die hoogte wordt geleverd met een slungelige pup. Dat is nogal hilarisch om naar te kijken. Ze doet nog steeds alle puppy dingen zoals ondersteboven leggen, liggend op de vloer met haar achterpoten uitgestrekt en heeft gewoon geen controle over haar fijne motoriek. Aan de andere kant, ze is goed gebouwd als het om haar spieren gaat. Het is vrij normaal dat pups wat evenwichtsproblemen hebben of een achterkant hebben die net niet zo sterk is als de voorkant. Maar bij Faye is dat eigenlijk netjes in verhouding sinds het begin. Veel ervan is genen, een ander deel is de mogelijkheid om een paar keer per week te zwemmen en ‘stricte’ training.

Maar ze is nog steeds een pup
Al die hoogte komt wel met een nadeel. Je ziet nog steeds goed aan haar dat ze een jonge pup is als je naar haar koppie kijkt. Maar haar hoogte vermomt haar werkelijke leeftijd. Mensen overschatten voortdurend haar echte leeftijd met 1 of zelfs 3 maanden. En ook voor mij persoonlijk komt het met soms met misschien wel een beetje te veel vragen. Ze is nu al ongeveer even hoog als Zoë was, en een zeer intelligente en goed lerende pup. Ik had gelukkig de mogelijkheid om haar behoorlijk uitgebreid te socialiseren. En als het gaat om gehoorzaamheidstraining heb ik al redelijk wat ervaring. Dus we gaan al richting de 35 bevestigde commando’s. Dus ik moet me elke dag blijven realiseren dat ze nog steeds een heel jong ding is.

Er is genoeg tijd
We hebben nog genoeg tijd om meer te leren, de gehoorzaamheid en commando’s te finetunen en ze heeft nog vele jaren voor haar. Dus op dit moment leren we even geen nieuwe dingen en is ze als het ware ‘on hold’ gezet. We hebben genoeg om haar te vermaken en bezig te houden, genoeg om te bevestigen en genoeg om mee te werken. En ze zal binnenkort beginnen met zich voor bereiden op de puberteit. En in haar puberteit zal ze waarschijnlijk een lekkere helleveeg zijn, want er zit veel (en ik bedoel echt veel) karakter in deze pup. Dus het enige wat ik nu van haar vraag is luisteren naar ‘stop’ en ‘go’ wat me controle geeft over de aan en uit knop. Die knop zal namelijk een groot hulpmiddel zijn om een hormoon gedreven tiener Faye te overleven….