Kort antwoord: Dit verschilt van land tot land. In Nederland is in de volksmond elk type werkende hond een ‘hulphond’ en meestal doet niemand daar moeilijk over. In regelgeving word eigenlijk altijd gesproken over hulphond en daarna worden er een aantal voorbeelden genoemd over wat daar wel of niet onder kan vallen. Echter, niemand neemt het je kwalijk als je gewoon over hulphond praat.

Lang antwoord: Wereldwijd is dit een van de meest verwarrende dingen, de termen worden zonder pardon door elkaar gegooid en er komen ook regelmatig nieuwe termen bij voor een specifiek type werkhond. Die dan weer een klasse op zichzelf zijn of weer een subtype zijn van een van de andere types. Mocht je gedetailleerde informatie nodig hebben raad ik aan om altijd de wetgeving voor het land waarin je dat nodig hebt op te zoeken.

In het algemeen houd ik persoonlijk de volgende classificeringen aan om het makkelijk te houden:

  • Hulphond: de klassieke aloud bekende vorm van een werkende hond. Denk aan een blindengeleidehond, signaalhond of een ADL-hond.
  • Assistentiehond: Het type hond wat Faye is, honden die van/voor een persoon zijn en de levenskwaliteit van deze persoon omhoog halen door hun specifieke taken. Denk aan een PTSS hond of een autismegeleidehond.
  • Therapiehond: Deze honden worden door hun begeleider ingezet om cliënten te steunen of begeleiden. Ze zijn daarmee anders omdat ze juist in groepen worden ingezet en niet voor een specifiek persoon. Denk aan honden die op scholen worden ingezet voor leerlingen om stress te reduceren voor een examen, of honden die spiegelen en daarmee een belangrijk onderdeel zijn van een therapietraject.