Kort antwoord: Nee, nein, non, niet, nahi, voch, não, nej, ne, loh, ani, net heleboel manieren om hetzelfde te zeggen: Nee, nooit, maar dan ook nooit, een hond die aan het werk is afleiden.

Lang antwoord: Het is nooit OK om een hond die aan het werk is af te leiden; en aaien is dus een vrij intense vorm van afleiden. Daar is een goede reden voor: ze zijn een belangrijke taak aan het uitoefenen. Als een hond aan het werk is moet hij opletten en bezig zijn met zijn taak, net als ieder ander. En geloof me als ik zeg dat dat niet zielig is. Onze honden zijn een cruciaal onderdeel van ons leven, ja ze werken hard, maar ze worden er net zo hard voor beloond. En ook echt waar, ze krijgen een heeeeeleboel aaitjes op een dag. We doen er alles aan om onze honden in perfecte conditie te houden en gelukkig, want anders kunnen ze hun werk niet uitoefenen. (dat is echter een andere vraag).

Wanneer een hond aan het werk is moeten ze zich kunnen concentreren op dat werk. Als iemand langs komt en ze daar van afleid door een aai (omdat zij vinden dat ze dat toch lekker gaan doen ook al mag het niet), al is het maar een ogenblik, kan dat ernstige gevolgen hebben. Omdat veel mensen zich niet realiseren wat die gevolgen zijn heb ik hieronder een paar voorbeelden uitgewerkt van wat die ene aai kan betekenen. Ik spreek vanuit de ‘jij’ vorm omdat dat makkelijk is, ik hoop dat iedereen die dit leest niet de intentie heeft om een werkende hond te aaien 🙂

Blindengeleidehond:
Sanne loopt op straat met haar blindengeleidehond Max en ze gaan oversteken. Max is geleerd wanneer dat wel of niet mag, waar hij heen moet en dat auto’s best een lastig onderdeel zijn van dat oversteken. Een heleboel factoren die in dat kleine koppie berekend worden, allemaal om er voor te zorgen dat zijn visueel beperkte baasje zonder kleerscheuren over straat kan. En daar kom je aan, jij ziet die hond en denkt “ach, die is zo hard aan het werk en kijkt zo lief, ik ga ‘m lekker een welverdiende aai over zijn bol geven!” en daar loopt het mis. Op dat moment gaat Max dingen verliezen die hij wel in moet calculeren, vervolgens geeft Sanne nog eens een commando, want ze voelt aan de riem/handlebar waar ze Max mee vast houd dat hij afgeleid word. Max komt terug naar zijn werk en denkt “Ohja! Oversteken!” en was te afgeleid om alles goed te bekijken. Max neemt Sanne mee op straat en de auto die er aan kwam door groen licht kan niet meer remmen….

PTSS-hond
Henk loopt de markt op met zijn assistentiehond Senna, die geleerd heeft om hem signalen te geven als hij naar een paniekaanval gaat en heeft geleerd hoe zij haar baasje kan kalmeren. Henk heeft jarenlang binnen gezeten en heeft met Senna eindelijk weer de vrijheid om naar buiten te gaan. Zijn vertrouwde maatje is er altijd voor hem en kan er voor zorgen dat hij niet in een ernstige paniekaanval beland.
De markt is ineens een stuk drukker dan verwacht, lawaai, mensen lopen langs en botsen tegen hem op. Senna is al op weg naar de uitgang en hard aan het werk voor haar baasje omdat ze door heeft dat het niet goed gaat met Henk. Daar kom jij, ach kijk nou die lieve hond en dan ook nog over de markt met die meneer! De hond kwispelt (want ze zijn vaak erg blij met het werk wat ze doen) en jij denkt dat alles OK is. Je loopt recht op Senna af en geeft haar eens een lekkere aai over de bol.
Henk schiet nu in volle paniek, hij kan niet weg, er is overal geluid, mensen stoten hem aan, jij staat recht voor hem, zijn hond is de aandacht voor hem kwijt want moet eerst jou af zien te schudden en meneer verliest het overzicht. Paniekaanval gestart, hij begint te hyperventileren, Senna is inmiddels ook aardig in de stress, wil voor haar baasje aan het werk maar daar sta jij dan een beetje overal in de weg. En daarna kan Henk het verhaal pas een dag later verder vertellen als hij thuis is gebracht en lang bij heeft kunnen komen….
Resultaat? Hij gaat niet meer naar de markt en misschien is er wel veel meer verloren. Jij hebt met jouw ‘goedbedoelde aai’ een stuk vrijheid van iemand afgenomen.

Diabeteshond
Kim is een dagje uit met haar hond Renske, ze heeft diabetes en kan zelf slecht invoelen wanneer haar suikerspiegel stijgt of daalt. En dat kan soms vrij rap gaan. Renske is daarin haar magische hulp, die kan namelijk precies ruiken wanneer die suikerspiegel aan de haal gaat en wanneer ze dus snel actie moet ondernemen. Kim heeft vandaag al rekening gehouden met dat ze een dagje uit is, maar in de realiteit beweegt ze nog een stukje meer dan ze eigenlijk gepland had. Ze heeft net even lekker gespeeld met Renske en een stukje gerend. En dat kan er voor zorgen dat je in een hypo beland. En daar kom jij aan! Ach kijk die hond nou, echt supercute! En daar gaat die hand hopsakee over de hond heen. Meestal gaat dat gepaard met gepraat naar zowel de hond als de begeleider en in die tussentijd zijn er dan al een seconde of 10 tot 15 verstreken eer het duidelijk is dat jouw affectie niet gewenst is. Meestal verwacht je dat een hond binnen 30 seconde herstelt van dit soort acties, da’s al heel snel maar al met al ben je al een minuut verder. Probleem? Renske wilde vlak voor jij aan kwam met die grote aaihand van je gaan signaleren dat Kim haar bloedsuiker ineens gevaarlijk was gedaald. Kim heeft dus al moeite met Renske terugroepen en haar signalen begrijpen.
Einde van het verhaal? De ambulance staat er bij en Kim word meegenomen naar het ziekenhuis. Haar bloedsuiker was gevaarlijk gedaald en ze kon zelf geen actie meer ondernemen. Het duurde bijna 10 minuten voor er iemand was die doorhad wat er gebeurde en waarom Renske zo stond te blaffen. En daarna moest de ambulance nog komen want een simpel druivensuikertje werkte niet meer. Gelukkig liep het deze keer redelijk goed af, een hypo kan namelijk dodelijk zijn.

Ik denk dat het wel duidelijk is waar ik met deze verhalen heen wil. Ik heb nu een paar makkelijke voorbeelden gegeven, maar die zijn helaas zeker niet overtrokken en kunnen voor elke hulphond gelden. Overweeg dus ernstig wat je gaat doen en waarom je dit nu gaat doen als je een hond gaat aaien. En houd je altijd aan de basisregel die geld voor élke hond, werkend of niet: vraag de eigenaar of de hond geaaid kan, mag en wil worden!
Het is namelijk vrij simpel: sommige honden kunnen niet geaaid worden, sommige honden willen niet geaaid worden (Faye bijvoorbeeld) en sommige honden zijn zo hard bezig op dat moment dat jij met jouw ene ‘aaitje’ ernstige gevolgen veroorzaakt.